Tisza-tavi túrák

HÓD vízitúra foglalás: +36 30 2873722

Az év minden napján van lehetőség túrázásra. Aktuális programajánlat:

Vízitúra a Tisza-tó különleges helyein!

Túráinkon több útvonal közül választhat. Madárrezervátum, Valki-medence, napfelkelte túra a korai órákban, vagy este naplemente túra, Óhalászi sziget, Ökocentrum látogatás. Létezik több titokzatos hely a Tisza- tavon, melyeket csak vízi úton lehet megközelíteni. Túráinkon megismerkedhet a Tisza-tó különleges növény- és állatvilágával.

Képzett túravezetőnk mesél a Tisza-tó természeti értékeiről, emellett a vendégek igényeihez igazodva ott tölt el több időt, ahol a vendég kéri. Lehetőség van hosszabb időre is csónakot foglalni, vagy ebédelni/vacsorázni pl. a Tisza-folyó partján lévő kiváló étteremben.

Tisza-tavi Madárrezervátumról

Titokzatos hely a Tisza-tavon, melyet kizárólag vízi úton tudunk megközelíteni. A Madárrezervátum Tisza-tó északi részén helyezkedik el, a Tiszavalki-medencében, mely szigorúan védett természeti érték.

Egyes kirándulásokon cigányrécével, vidrával is találkozhatunk. Láthatunk barna kányát, kabasólymot, rétisast, halászsast. Vöcsök, réce, kanalas gém, jégmadár, kormorán, vadlúd, barna kánya, kerecsensólyom, sirály bakcsók, kárókatona, különböző gémfajok, kis- és nagy kócsag is megfigyelhető.

A tavaszi-őszi madárvonuláskor több százezer madarat figyelhetünk meg a Tisza-tavon. Gyakran láthatunk ludakat, sirályokat, réti sasokat, révéket, hattyúkat, halászsasokat, darvakat. Az erdők mellett haladva gyakran hód, és vidra nyomokat fedezhetünk fel. Dankasirályok tömegével találkozhatunk, vöcsök, réce, gém, guvatfélék lehetnek a nyílt vízen. A barna rétihéják, énekesmadarak a nádasokban fészkelnek. A fák odvait szeretik a szalakóták, seregély és a zöld küllő. Láthatjuk az énekes rigót, csuszkát, cinegét, pintyféléket, függőcinegét, vörösbegyet, ökörszemet.

A kb. 200 megfigyelt madárfaj fele költésre érkezik a Tisza-tóhoz, másik részük átvonul, vagy állandó élőhelye a Tisza-tó. A látogatási tilalmat június 15.-e körül oldják fel, mert a költő madarak kicsinyei ekkorra már megerősödnek.

Júniusban elkezdődik a tiszavirágzás is, mely egy vagy két hetes időszakban figyelhető meg. A kérészek sokasága jelenik meg a vízen, esti násztáncuk a víz felett felejthetetlen élményt nyújt.

Tiszavirágzás

A tiszavirág a legnagyobb méretű kérész. Látványos rajzása révén vált ismertté, ezt hívjuk tiszavirágzásnak. Egy nap egy kérésznek az egész életét jelenti. A kérésznek egyetlen napja van, hogy párt találjon magának, szaporodjon és a nap végén neki bealkonyul.

A Tisza az utolsó élőhelyek egyike, ahol megtalálható. A tiszavirág minden év júniusában figyelhető meg. Egyetlen rajjá gyűlve a sok kis apró lény előadja élete első és utolsó szerelmi táncát. A kifejlett kérész teljes életideje általában csak néhány óra, a napnyugta magával ragadja őket. Néhány óra alatt átélheti a természet csodáját.

A tiszavirág a szennyezett vizekben nem virágzik. Ha júniusban nem táncol, az azt jelenti, hogy valami nincs rendben a folyóval. A folyó természeti csodája egyben a víz minőségét is jelzi. Csak a tiszta, oxigénben dús vizekben tudnak fejlődni.

Óhalászi sziget

A Tisza-tó rejtélyes és egyben különleges faluja igazi kalandot, élményt jelent a természetjárók számára. Az elárasztott faluhoz a vízi úton juthatunk, csodás tavirózsa mezőkön keresztül. A Tisza-tó egyik legszebb területe. Óriási, öreg fák vízbe nyúló lombjai között utazhat. A szigeten lévő kilátó toronyból megfigyelheti a falu régi helyét, maradványait. Egy titokzatos szigeten járhat a Tisza-tavon, ami több száz éves múlttal rendelkezik.

Napfelkelte - Naplemente túra

Reggeli és esti órákban csodás fotókat készíthet a Tisza-tavon.

Szállás Tiszafüreden, a Tisza-tó szívében, a Potyka Apartmanban!

Négy apartmanban 18-21 fő elhelyezése lehetséges. Kisebb-nagyobb csoportoknak is ideális. Kényelmes, tágas szobák, minden apartmanhoz saját konyha, saját fürdőszoba tartozik. Medence, kert, zárt parkoló, ingyenes WIFI!

Egész évben nyitva!

Az év minden napján várjuk visszatérő és új vendégeinket!

www.tiszafuredszallas.hu


csónaktúra vízitúra Tiszafüred Tisza-tó madárrezervátum naplemente napfelkelte motorcsónakos túra