Hallépcső Kiskörén

Kiskörén találjuk meg Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosóját, hallépcsőjét. Ez a Tisza-tó egyik gyöngyszeme. A létesítmény közel 1400 m hosszú csatornával kerüli meg a duzzasztóművet. Az átlagosan 15 méter széles, 8-9 méter vízszintkülönbséget is áthidaló hallépcső természetközeli műszaki megoldások alkalmazásával készült el. Mindez annak érdekében történt, hogy a természet erőforrásai ne sérüljenek.

Ez az egyedülálló létesítmény sok-sok turistát vonzz a Tisza-tó körüli településekre.

Nézd meg a következő videót a hallépcsőről!

Kiskörei hallépcső

Hallépcső – Tisza-tó

A hallépcső kialakítása egész évben szabad vándorlási lehetőséget biztosít a halak számára a Tisza-tó és a vízlépcső alvízi folyószakasza között. A hallépcső a sík vidéki tározó ökológiai egyensúlyát segít megtartani azzal, hogy az úgynevezett kisvizes időszakokban is biztosítja a halak átjárását a tározótér és az élő folyó között.

A hallépcső vízszint-szabályozó műtárgyában került kialakításra egy monitoring helyiség, melyben kémlelő ablakokon keresztül figyelhető meg a halak mozgása.

Ez az ablak már régóta megfigyelhető, azonban az üvegfalon keresztül tanulmányozható folyosóra ráirányítottak egy webkamerát, így bárhonnan nézheted, hogyan mozognak a halak.

A Tisza-tó turisztikai vonzereje az utóbbi években egyre csak növekedik. Ez annak is köszönhető, hogy sok-sok látnivaló, program, vízitúrák, kiváló vízminőségű strandok várják az ide látogatókat.

Ha eltervezted, hogy meglátogatod a kiskörei hallépcsőt, mindenképp kösd össze egy vízitúrával. Foglalás: +36 302873722

Ha különleges szállást szeretnél, akkor foglalj a Potyka Apartmanban.

Az apartmanok saját kiülővel rendelkeznek, kert, főzőhely, zárt parkoló, ingyen wifi alap. Emellett ping-pong lehetőség, új épített medence a kertben, stb. Persze ha belülről is szeretnéd megismerni, van minden apartmannak saját felszerelt konyhája, saját fürdőszobája, minden szobában lcd tv, extra kényelmes ágyak. Vendégeinknek törölközőt, ágyneműt is biztosítunk.

Foglalás: +36 308380807

Tisza-tó hallépcső
Potyka Apartman

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük