Óhalászi sziget

A Tisza-tó rejtélyes és egyben különleges faluja igazi kalandot, élményt jelent a természetjárók számára. A vízitúra különlegessége az Óhalászi sziget. Az elárasztott faluhoz a vízi úton juthatunk, csodás tavirózsa mezőkön keresztül.

Tisza-tó

A Tisza-tó egyik legszebb területe. Óriási, öreg fák vízbe nyúló lombjai között utazhatsz. Egy tisza-tavi vízitúra alkalmával igazán lenyűgöző látványban lehet részed.

A szigeten lévő kilátó toronyból megfigyelheted a falu régi helyét, maradványait. Egy titokzatos szigeten járhatsz a Tisza-tavon, ami több száz éves múlttal rendelkezik.

Tisza-tó vízitúra
Tavirózsa

Az elárasztott faluról: (Tisza-tó vízitúra)

Tisza-tó vízfelületét hatalmas nádas, gyékényes terület és gyönyörű mocsári növények alakítják. A tavat sok-sok sziget szabdalja, ezért kedvező életfeltételeket teremtett az itt élő madárfajoknak.

Hónapról hónapra, évről évre más arcát mutatja a tó. Igazi vadregényes vidék. A vízinövényekben gazdag vízfelület a vízimadaraknak is vonzó életteret biztosít. Ahogy elhaladunk a nádas mellett, sorra reppennek fel a kormoránok, majd hatalmas szárcsacsapat veri fel a csendet, amint a vizet taposva szaladnak távolabbi vizeket keresve.

Kilátó a tóban

Az Óhalászi-Holt-Tisza a tó egyik legszebb területe. Hatalmas, évszázados fák övezik, a vize kristálytiszta, elég mély. Óriási állományokban megtalálható a fehér tündérrózsa. A megfigyelőtoronyból csodás a kilátás.

A toronyba érve első dolgunk, hogy tekintetünket végigvigyük a környéken. Ezen a helyen a szárazföld irányában is van érdekesség. Az Óhalászi-sziget tornyának a lábánál terült el régen egy 350 fős település.

A torony, a holtág és a sziget is a valaha itt elterülő Tiszahalász községről kapta a nevét. A falu lakói a Tiszából éltek, halásztak, ártéri gazdálkodást folytattak. 1876. március 24-én hatalmas árvíz pusztított e területen, amely miatt Tiszahalászon csupán három lakóház maradt épen. A község lakóit kitelepítették, leszármazottaik pedig a közeli Újlőrincfalván élnek. A Tisza-tó duzzasztását követően a falut körülvette a tó, így az egykori község nyomai még nehezebben megközelíthetőekké váltak. A szigetet azóta sűrűn benőtte a növényzet, ám az akácosban vágott labirintusszerű ösvényen, több információs tábla érintésével, még most is fel lehet fedezni egy-egy épített emléket a múltból.

Tisza-tó vízitúra foglalás:+36 302873722 www.tiszaitura.hu

Ha szállásra is szükséged van és szeretnél több extrát, például medencét, kertet, ping-pong asztalt, ingyen wifi-t, és számos más pluszt, akkor foglalj a Potyka Apartmanban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük