Tisza-tavi Madárrezervátumról

A tisza-tavi madárrezervátum egy titokzatos hely a Tisza-tavon, melyet kizárólag vízi úton tudunk megközelíteni. A Madárrezervátum Tisza-tó északi részén helyezkedik el, a Tiszavalki-medencében, mely szigorúan védett természeti érték.

tisza-tavi madárrezervátum

Egyes kirándulásokon récékkel, hattyűkkal, hóddal is találkozhatunk. Láthatunk barna kányát, kabasólymot, rétisast, halászsast. Vöcsök, réce, kanalas gém, jégmadár, kormorán, vadlúd, barna kánya, kerecsensólyom, sirály, bakcsók, kárókatona, különböző gémfajok, kis- és nagy kócsag is megfigyelhető. 

A tavaszi-őszi madárvonuláskor több százezer madarat figyelhetünk meg a Tisza-tavon. Gyakran láthatunk ludakat, sirályokat, réti sasokat, hattyúkat, halászsasokat, darvakat. Az erdők mellett haladva hód, és vidra nyomokat fedezhetünk fel. Dankasirályok tömegével találkozhatunk, vöcsök, réce, gém, guvatfélék lehetnek a nyílt vízen. A barna rétihéják, énekesmadarak a nádasokban fészkelnek. A fák odvait szeretik a szalakóták, seregély és a zöld küllő. Láthatjuk az énekes rigót, csuszkát, cinegét, pintyféléket, függőcinegét, vörösbegyet, ökörszemet.

A kb. 200 megfigyelt madárfaj fele költésre érkezik a Tisza-tóhoz, másik részük átvonul, vagy állandó élőhelye a Tisza-tó. A  látogatási tilalmat június 15.-e körül oldják fel, mert a költő madarak kicsinyei ekkorra már megerősödnek.

Júniusban elkezdődik a tiszavirágzás is, mely egy vagy két hetes időszakban figyelhető meg. A kérészek sokasága jelenik meg a vízen, esti násztáncuk a víz felett felejthetetlen élményt nyújt.

Ha hosszabb ideig maradsz Tiszafüreden, keresd meg szálláshelyünket:

www.potykaapartman.hu

Olvads el további bejegyzéseinket is: www.tiszaitura.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük