Tisza-tó élővilága: hód

Ismerd meg közelebbről a Tisza-tó területén élő hódokat! Magyarország hód állományának a 20. század utolsó évtizedében megkezdődött visszatelepítése. 2005-ben 26 példányt engedtek szabadon a Tisza-tó egyik szigetén, azóta szépen elszaporodtak. Túrák alkalmával számtalan helyen láthatunk hód rágásnyomokat. A Tisza-tó élővilága számtalan újdonságot tartogat a természet kedvelői számára.

Hód

Hód jellemzése:

A faj kiválóan alkalmazkodott a vízi életmódhoz, élőhelye a fás vízpart. Szereti megrágni a puha fák kérgét, ez az egyik táplálék forrása. 20-33 kilogramm a súlya, testhossza 75 cm-től egy méterig terjed, amihez 30-40 cm-es farok csatlakozik, amely az úszásban segíti. Barna bundája selymes és vízhatlan, szemei és fülei kicsik, orrát és fülét bőrlebennyel el tudja zárni a víz alatt. Hátsó lábain úszóhártya található.

hód tisza-tó túrák
Hódrágás

A Tisza-tó környékén élő hódok nem építenek hódvárakat, vackukat inkább a partfalban ássák ki. Vackuk határait szagjelzésekkel jelölik ki.

Növényi táplálékot fogyasztanak, rágásnyomok árulkodnak jelenlétükről. Metszőfogaik folyamatos növekedésben vannak, ezért is szükségük van a rágásra.

Bundájukat mirigyváladékukkal teszik vízállóvá, farkukkal kormányoznak úszás közben, úszóhártyás lábaik pedig segítik az úszásban. Számukra a tél a szaporodás időszaka, a kölykök kb. 2 évig szüleikkel maradnak. 15-17 évig élnek. Egymással füttyel, szagjelzéssel kommunikálnak. A hód szigorúan védett állat.

Ha szeretnél vízitúrán részt venni, jelentkezz mielőbb:

www.tiszaitura.hu

Hód túrák Tisza-tó (telefonos elérhetőség): +36 302873722

Ha hosszabb ideig leszel Tiszafüreden, foglalj szállást is: www.potykaapartman.hu

Telefonos elérhetőség: +36 308380807

A Tisza-tó különleges természeti értékké vált. A tó háborítatlan részein régóta nem látott élővilág alakult ki, és valamikor őshonos, egész Európában védettséget élvező állatok és növények szaporodtak el. A hód is védett állatok közé tartozik és jelentős létszámban megtalálható a Tisza-tavon. Bár ritkán látni hódot, azonban a rágás nyomokat igen gyakran felfedezhetjük túránk alkalmával.

Lehetőséged van hosszabb-rövidebb túrán részt venni. Ha szeretnéd, akkor hosszabb túrák alkalmával Ökocentrum látogatás is betervezhető út közben, vagy egy ebéd a Tisza folyó partján. Gyere el hozzánk és ismerd meg e varázslatos helyet, töltsd a szabadidőt a természetben.

HÓD túrák Tisza-tó: +36 302873722

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük